30-10-2010 170290km

Gisteren, na het verlaten van de supermarkt, hoorde ik bij enigzins abrubt remmen een klotsend geluid. Wat verbaast gaf ik de schuld aan de boodschappen achter in de kofferbak. 

Vanochtend bij een kort ritje bemerkte ik echter wederom dat klotsend geluid, ditmaal met een compleet lege kofferbak. 

 

Tijd voor wat aandacht dus … een rondje over diverse forums leverde al snel informatie over de oorzaak, verstopte afvoergaatjes in de dorpels. Een rondje om de auto met een stukje ijzerdraad leverde wat straaltjes water op … oeps …

 

Nou goed, een blik op de km-teller gaf aan dat we sinds de aankoop van de auto al ruim 12.000km hebben gereden, ai, dit zonder dat ik wist hoe oud de olie was … niets voor mij … dus rap richting de automaterialenzaak, 5 liter Castrol 10w40 magnatec, 2 liter Comma 72w90, 1 liter Comma 80w90, 4 NGK bougies, een Mahle oliefilter, een Nipparts luchtfilter en een bus Tectyl later stond ik weer buiten … voor slechts 95 euro genoeg spullen om de auto even onder handen te nemen.

 

Binnen 10 minuten zaten de 4 nieuwe bougies in de auto, ff starten, wauw, dat gaat nog sneller dan voorheen. Daarna was het luchtfilter aan de beurt, de boutjes zaten handvast, en het oude filter bleek niet extreem vervuild doch wel aan vervanging toe. Het luchtfilterhuis zat vol met kleine korreltjes, een soort borrelnootjes leken het wel, geen idee wat het is, maar na een rondje met de stofzuiger waren ze weg. Het nieuwe lucht filtertje erin, en weer de auto even starten … hoppa, lijkt sneller op het gas te reageren dan voorheen, mooi !

 

Als laatste voor vandaag de auto lichtjes omhoog gezet, en een poging gedaan de olie aftapplug los te krijgen, pfff , de monteur die de laatste oliebeurt heeft uitgevoerd is wel gruwelijk sterk geweest, de luchtsleutel moest er aan te pas komen, maar uiteindelijk liep er een mooi dun straaltje olie uit de auto. Na het lichtjes spoelen van de motor met een goedkope supermarkt olie, het oude Fram oliefilter vervangen door de nieuwe Mahle, en de auto afgevuld met verse Castrol.

 

Hierna de auto weer gestart, binnen 1 tel was het tikken van de hydraulische klepstoters weg, goed teken, ze vullen zich blijkbaar goed met de verse olie. Het motortje rustig warm laten worden, en daarna 10 minuten af laten koelen, hierna de motor tot het max streepje afgevuld met olie, en een rondje gereden. Het lijkt erop dat auto erg blij is met dit beurtje, de motor lijkt feller en loopt soepeler rond.

 

Nu nog een ochtendje of middag uittrekken om de Differentieel en Versnellingsbakolie te verversen en de dorpels en spatborden te voorzien van een vers laagje tectyl, dan alleen nog de remmen nalopen en de auto is klaar voor de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *