Top 5 beste aankopen ever !

Zo nu en dan koop je in een opwelling iets wat leuk lijkt, maar na een paar keer gebruiken kijk je er niet meer naar om. 

Echter, zo heel af en toe, koop je iets, al dan niet impulsief, wat echt briljant blijkt, al een tijdje speelde ik met de gedacht om die dingen eens op te schrijven, ter learing ende vermaeck.

Synology Diskstation DS211j

Na het overlijden van mijn trouwe linux-servertje, en met de komst van smartphones en een smartTV hier in huis zocht ik naar een NAS ( netwerk harde schijf ), na wat reviews gelezen te hebben kocht ik de Synology DS211j, deze kon 2 schijven in RAID draaien had gigabit netwerkaansluiting en ondersteunde het nog relatief onbekende DNLA.

Maar nooit had ik kunnen denken dat het ding zo goed zou bevallen, er blijken zeer goede apps voor allerlei mobile devices, en het ding kan echt heel erg veel meer dan ik had durven dromen, de firmware wordt continue bijgewerkt en er komen zeer regelmatig nieuwe functies bij … wat een top aankoop.

Mannesman Dopsleutelset

Ik sleutelde veel aan mijn oude autootjes, en ik had bakken vol gereedschap, tot zover geen probleem, alleen bij de zoveelste dolgedraaide bout/moer, en de zoveelste kapotte ratel besloot ik een wat betere, en completere dopsleutelset te kopen. Op aanraden van een vriend kocht ik voor relatief weinig geld een Mannesman Dopsleutelset, met gripdoppen. 

De set is nu ca 14 jaar oud, aan z’n derde koffer toe, ook na jaren lang misbruik is de set nog zo goed als perfect, goed gereedschap is echt het halve werk, en dit setje heeft me nog nooit in de steek gelaten. Domweg een van 

Jouet Sheriff ( zeilboot )

Over de redenen van aankoop is op deze site al genoeg geschreven, maar in het kort; we zochten een klein goedkoop kajuitzeiljachtje, werden verliefd op de Sheriff en kochten er eentje.

Wat hebben we een ontzettende lol gehad met dit bootje, de yamaha buitenboordmotor deed het altijd, het bed sliep beter dan thuis, en het ding zeilde veel modernere boten met speels gemak voorbij. Waar grote luxe jachten in de haven bleven gingen wij nog vrolijk een stukje zeilen, geen water was te ruig voor dit bootje. Helaas hebben we de boot moeten verkocht omdat we echt geen klein kindje mee konden nemen op vakantie met de Jouet Sheriff, gelukkig hebben we de vele vele foto’s nog. Meer lol per euro op het water is bijna niet mogelijk.

Mazda MX5

Ook daarover is op deze site wel wat te vinden, we zochten een cabriootje, met zoveel mogelijk lol per euro, geen sleutelbak of opknapper, maar gewoon een leuk wagentje voor erbij, liefst met achterwielaandrijving en wat pit. Als snel viel de keus op een MX5, en gingen we op zoek, we vonden een keurig exemplaar.

Tja, vrouwenauto, en 116pk is tegenwoordig ook niets meer … toch ? 
Vergeet die vooroordelen, door het lage gewicht, en de smalle kleine wieltjes is 116 pk gewoon voldoende, de wegligging is niet zo ontworpen dat er nekbrekende G-krachten vrij komen bij elke rotonde, en het onderstel is niet spijkerhard en snaarstrak. Van stuurbekrachtiging en ABS heeft de auto nog evenmin gehoord, maar juist dat maakt het zo’n superleuk wagentje om te rijden, autorijden in een van de meest pure vormen mogelijk, reeds op nog wettelijk toegestande snelheden biedt de auto uitdagingen die bij de ‘echte’ sportwagens pas naar voren komen als men de kunst en stalen ballen bezit om bij rijbewijsgevaarlijk snelheden de hooligan uit te gaan hangen.

Waar je bij een standaard MX5je, op enigzins vochtig wegdek een rotonde tegenkomt, kun je die rallystyle scandinavian inflicken, volledig ronddriften, en met een kleine correctie de tankslapper opvangen zonder dat iemand er ook maar acht op slaat, met een grote smile vervolg je je weg, op naar de volgende. Probeer dan maar eens met een BMW M3 … Een MX5 op winterbanden, in de sneeuw is daarbij ronduit kinderachtig leuk, je gaat waarschijnlijk pas naar huis als het dooit of de tank leeg is. 

Daarnaast is het wagentje uber betrouwbaar gebleken, loopt altijd, nog geen enkel mankement gehad, en ook mijn wederhelft rijdt met veel plezier in het wagentje, niemand kan je een patser noemen met een 20 jaar oude mazda, en toch is er weinig op auto gebied wat meer plezier geeft dan een dergelijk wagentje… 

Ford Focus Wagon TDdi

Nog een auto in dit lijstje, tja, het zou niet eerlijk zijn om ons Fordje niet te noemen. Gekocht als woon-werk-verkeer-traktor, gewoon degelijk vervoer, no-nonsense.

Je zou de auto bijna vergeten, zo vanzelfsprekend is het om  s’ochtends in het ding te stappen en naar je werk te rijden. Echter, bij aankoop stond er 180.000 km op de teller, nu naar precies 2 jaar 240.000. In die tussentijd heeft de auto domweg alles perfect gedaan, niets kapot, geen fratsen, en eigenlijk rijdt het wagentje, ondanks aandrijving op de verkeerde weilen en een niet overbemeten relatief ouderwets aggregaatje als powersource, stiekum best heel goed. Op z’n 185-65-14 bandjes gaat het ding beter de hoek om dan menig modern hok, en over de ruimte al helemaal geen klachten … nee niets mis mee … sterker nog, de volgende auto ? dat wordt weer precies zoeentje ( alleen dan met airco en voorruitverwarming 🙂  ).

 Slechte aankopen, zijn die er dan niet ? 
Jazeker wel :

Asus EEE-PC, 701.

Het leek me ultiem, een utraklein laptoppie, immers een laptop hoort toch mobiel te zijn, streeft een laptop z’n doel niet voorbij als een dergelijk ding een 18″ scherm heeft en 3 kilo weegt ? Bovendien, thuis heb ik een ‘vaste PC’, die kan alle zware taken prima aan, dus een laptoppie hoeft alleen maar in m’n dashboardkastje te passen, en de meeste basale taken te kunnen uitvoeren, e-mail / surfen / muziek afspelen / tekst verwerken en op locatie even snel wat fotootjes bekijken etc … 
Toen de Asus EEE-pc uitkwam was ik verkocht, hier wachtte ik al jaren op, een superbetaalbaar mini-laptoppie, lekker energiezuinig ( handig voor op de boot ) en alle basis dingen zaten er op. Dat het ding slechts een piepklein ssdtje heeft kon me niet boeien, ruimte zat voor een OS, en met Wifi+SDcardslot+USB heb je mogelijkheden zat om wat bestanden mee te nemen …

Oef … na een half jaar lag het ding in de kast, het schermpje ( 7 of 8 inch ) bleek gewoon TE klein, bijna geen enkele website was fatsoenlijk te bekijken, kaarten voor navigatie waren te klein, nee dit was het niet … Tevens kreeg ik binnen een jaar de opvolger met groter scherm en meer geheugen gratis bij verlenging van mijn internetabbo. Kortom, erg erg weinig gebruikt, leuk concept, maar ingehaald door de smartphones, betere netbooks, en zeker door de tablets … 

Bluetooth GPS muis

1 dag voor de vakantie met de boot, waternavigatie op de bovengenoemde EEE-pc gezet, maar nog geen GPS, dus snel naar de Mediamarkt. Daar bleken ze maar 1 GPS te hebben, een Bluetooth ding, draadloos dus … 

Niet dat het dingetje niet werkt, dat doet het prima. Maar wat moet je ermee ? ik bedoel, draadloos ? dus met een battery ? en wat als die leeg is op het moment dat je de GPS echt nodig hebt … tja dan is er wel een 220v adapter bij, maar dat heb je natuurlijk niet op plekken waar je een GPS echt nodig hebt. En waarom bluetooth ? dat is en blijft gewoon een crapprotocol, pairen, code’s, blech … Een doodsimpele USB GPS, dat had ik moeten kopen, domweg stekker in de flaptop en klaar, altijd stroom zolang de flaptop stroom heeft, en altijd verbinding, geen adapters, geen dingen kwijt … Kortom, ding ligt al jaren in de la, batterij zal wel niet meer zo jofel zijn ondertussen ( net als die van de EEE-pc 🙂 .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *