23-11-2013 203987 km Koni STR.T Schokdempers Part II

Woensdagavond, plankgas richting Leeuwarden, Koni had de klacht aangehoord en een nieuwe demper naar mijn leverancier gestuurd. Mooi …

Bij de balie van Ype Kramer Automaterialen lag de nieuwe demper als klaar.

 

Mhmmzz , dat is duidelijk een hele andere doos, raar, ter plaatse toch maar even uit de verpakking halen.

 

Dat ziet er heel anders uit, het type nummer is gelijk, maar daar houdt de vergelijking dan ook op, deze nieuwe is duidelijk zwaarder, beter gebouwd, de veerschaal past perfect, en de zuigerstang is dikker. Bovendien is de demper verstelbaar in 3 hoogte standen. Al met al een veel beter produkt, en meer conform de verwachting toen ik uberhaupt besloot voor Koni STR.t te kiezen.

Nader onderzoek wees uit dat de demper 500 gram zwaarder was, en waar de eerste set een produktiedatum van begin 2009 had, kwamen deze uit week 32 van 2013 … duidelijk een verbeterde versie dus.

 

 

Maar dit brengt natuurlijk weer nieuwe problemen met zich mee, op zaterdag 17 november de demper rechtsvoor vervangen, en daarmee was de auto weer bruikbaar, echter wil ik niet rechtsvoor een nieuwer / beter / zwaardere demper dan linksvoor, dus ook linksvoor maar nieuw besteld.

Uiteindelijk linksvoor op zaterdag 23 november vervangen, en daarmee weer gelijkheid op de vooras gecreeerd. 

 

Enorm verschil met de oude originele dempers, minder rammels in het onderstel, en veel beter sturen en remmen. Duidelijk is nu wel dat vooral de achterdempers volledig versleten zijn, wat een nogal eh, uitdagend rijgedrag, tot gevolg heeft.

De auto is nu op nat wegdek eerst licht onderstuurt, en daarna sterk, zeer sterk overstuurt … spectaculair en best leuk, maar niet geschikt voor de wat minder geoefende bestuurder …

 

Kortom, doorsparen voor een setje achterdempers, en een fatsoenlijke uitlijn beurt, vermoedelijk wordt het dan een hele andere auto.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *