98AG13A024AH lichtschakelaar Ford Focus fix

98AG13A024AHDe Ford Focus MK1 ( eerste type 1999-2002 ) heeft in sommige gevallen een lichtschakelaar met een dashboard dim functie.

Na verloop van tijd gaat deze dimmer stuk, waardoor een groot deel van de dashboard verlichting uitvalt, typisch is dat direct na het starten van de auto de verlichting nog wel eens een paar minuten wil werken, maar na verloop van tijd wordt deze tijd steeds korter en zal het voornamelijk donker zijn in de auto.

Een relatief makkelijke oplossing is naar de lokale auto-sloperij te rijden, en onderdeel  98AG13A024AH ( het typenummer van de schakelaar ) kopen, dit kost tussen de 30 en 50 euro. Omdat ik echter een schraper ben, en vertik om ca 40 euro uit te geven voor een tweedehands schakelaar, besloot ik een alternatieve oplossing te verzinnen :

Door een stukje VDdraad ( installatie draad voor 220v binnenshuis ) van ca 8 cm te pakken, en de uiteinden zo’n centimeter te strippen, kun je op de achterkant van de stekker van de lichtschakelaar punten doorverbinden. Deze uiteinden kun je er zo bij in duwen, en dit blijft prima zitten.

Het is/was even zoeken, maar al na korte tijd vond ik het draadje wat het dimlicht inschakeld, door het draadje van de dashboard verlichting door te verbinden met die van het dimlicht, overrule je de dimmer, en schakelt de dashboard verlichting ( ongedimt ) in zodra je gewone verlichting aanzet. Dit was voor mij een afdoende oplossing, de auto voldoet hiermee ook weer aan de APK eisen. Nadeel is dat de dashboardverlichting niet meer dimbaar is ( stond bij mij toch altijd op max. ), 2de nadeel is dat wanneer de dimmer besluit even te gaan werken, je hiermee je dimlicht dempt, dit is echter wel te verhelpen door het draadje van de dimmer door te knippen, en de doorverbinding niet achterop de stekker te doen, maar direct op het draadje.

Foto volgt zodra ik eens de tijd neem de kap onder het dashboard te verwijderen ( weinig werk, maar toch ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *