Mijn auto historie

13-11-1998 

JPD haalt z’n rijbewijs, mijn eerste legale kilometers op de weg maak ik in de Peugeot 205 1.4i generation van mijn moeder.
Niet een heel erg vervelend autootje om in te leren rijden, met 0-100 in zo’n 10 sec. en een leuk rijgedrag.

1999

Daihatsu Charade 1.0 TS dsl. bj ca 1983/84 

charade 10 ts

( foto is ter referentie, ik heb geen daadwerkelijke foto’s van deze auto )

Toen kreeg ik een baan in Groningen, kortom een goede 160km per dag rijden.
Er moest een eigen autootje komen, en snel, met een ultralaag budget, kocht ik de enige voor mij betaalbare diesel die lokaal te koop stond ( dit was nog voor de tijd van Marktplaats ) .
Een heuse Daihatsu Charade, 1.0 diesel ( zonder turbo ! ), 1300 gulden, en de fabrieksopgave loog er niet om :
Cillinders     3
Inhoud        993 cc
Vermogen   37 pk
Topsnelheid 125 km/h
0-100          24.8 sec

Waarom hier een 5de versnelling op zat is mij nooit duidelijk geworden, de auto was langzaam, erg erg langzaam, gevaarlijk langzaam … Met 3 personen en tegenwind was 90 km/h een hele prestatie, en invoegen was een drama. Het enige positieve aan deze auto was het extreem lage verbruik.
Toen na slechts een paar weken de auto, met een enorme witte rookwolk en een spontane acceleratie, aangaf een lekke kop te hebben, was het duidelijk dat deze miskoop weg moest. 

1999 voorjaar

Volkswagen Jetta 1.6d coupe

jetta 1

 

Groter, degelijker, veiliger moest het, en het liefst Duits.
Bij een vage handelaar in Leeuwarden stond een VW Jetta, een 2deurs met 1.6 diesel voor ca 2200 gulden, bouwjaar onbekend ( ca 1985 ? )
De km teller liep slechts tot 99.999km en het was maar raden hoe vaak die stand al voorbij gekomen was … gezien het uitgeleefde interieur meerdere malen. Maar goed, het ding bood riant plaats aan 4 personen, de motor liep goed, en het was een hele vooruitgang op de levensgevaarlijke Daihatsu ( die ik overigens in kon ruilen ).

De specs waren niet spannend, maar meekomen met het verkeer was geen probleem, het brandstofverbruik was ook bij deze auto erg prettig, ca 1:21 met een rijstijl die hoort bij een 20 jarige is natuurlijk super, 1100 km op een tank betekende echter wel dat elke keer als er brandstof bij moest, er ook ca 1 liter olie en een halve liter koelvloeistof bij kon. Met deze auto heb ik tevens mijn eerste sleutelervaring opgedaan, nadat ik bij de garage zag hoe simpel het was om een achterwiellager te vervangen, en daar toch 160 gulden voor af moest tikken, besloot ik voortaan al het onderhoud zelf te doen.

Na ca 80.000 km kreeg ik een nieuwe baan, ditmaal vlak om de hoek, de noodzaak voor een diesel was weg, en ook werd het tijd voor een wat, eh, spportievere auto, een Jetta 1.6d spreekt natuurlijk niet echt aan.

2000 voorjaar

Fiat Uno 1.5 75 i.e. SX

Fiat Uno 600

Het werd tijd voor een sportiever autootje, klein, licht, pittig, zocht ik … en vond in Drachten een Fiat Uno 1.5 met kekke Abarth wieltjes en een grote sportuitlaat.
De rit naar Stiens was leuk, behalve dan dat bij aankomst ik mijn uitlaat verloor, een dag later, bij het eerste keer tanken werden mijn schoenen nat en de tank niet vol, ook de vulpijp bleek doorgerot …

Maar goed, na wat TLC en een ritje langs de sloop, waar ik tevens voor een paar centen een schitterend abart interieur scoorde, was het toch wel een bijzonder fijn autootje, fel maar zuinig motortje ook, specs :

 

27-06-2000

VW Golf Cabrio

HDLZ13

De Fiat begon kuren te krijgen, er kwamen geluiden onder de auto vandaan die niet veel goeds voorspelden, ondertussen was er ook wat spaargeld, en besloot ik dat het tijd werd voor een wat sneller autootje, de eisen waren simpel : 1- acceleratie van 0/100 moest binnen de 10sec, 2- topsnelheid moest boven de 200km/h, 3- het moest niet iets zijn wat iedereen al had, dus geen golf of civic/crx.

Bij het doorspeuren van de lokale krantjes ( nee, nog steeds geen marktplaats toendertijd ), stuitte ik op een BMW e30 320i, bij de VWdealer in een dorp verderop. Op een zondag ben ik er langs gereden en kon de auto zien staan, keurig ding, 120 pk, 6 cillinder, acherwielaandrijving … tja dat was wel wat …
Maandagochtend geld gepint, in de Fiat gestapt, en al rammelend richting de Dealer gereden. Bij aankomst zag ik nog net een oudere heer de hand van de verkoper schudden en wegrjden in de BMW …

Tja, daar sta je dan, geld in je zak, met een bijna desintregrerende Fiat, in een dorp. phoe.
Toch maar een rondje door die zaak dan, letterlijk de enige auto die binnen mijn budget viel was een oranje-rode golf cabrio, tja, eens kijken, voldoet dat aan de eisen ?
de motorkap ging open, en de verkoper vertelde me dat het een 1.8 was, ik wees op de voor mij onbekende constructie met slangen en dergelijke waarop de verkoper meekeek en opmerkte “oh, da’s injectie, dan is het een GTI” , verrek, GTI, da’s toch  0/100 binnen 10sec, en die dingen lopen ook een aardig eindje richting de 200km/h ?, en het is zeker wat anders dan de rest al heeft met z’n brede velgen en grote chromen bumpers … tja … 

In gedachten zag ik mijzelf al richting Italie rijden, ik had nog wat budget over dus besloot de auto te kopen, met bij de verkoop inbegrepen 2 nieuwe banden, een nieuwe APK en het vervangen van ALLE vloeistoffen ( leek me wel prettig bij een ritje naar Italie ).

hdlz13 1Een paar dagen later kon ik de auto ophalen, ondertussen had ik natuurlijk flink lopen zwetsen over mijn Cabrio GTI, en ik verwachtte dan ook veel van mijn nieuwe bolide. De eerste rit was nogal een teleurstelling, de helft van de lampjes op het dashboard brandden bij thuiskomst, en in de bochten schreeuwden de nieuwe banden het uit, terwijl de auto zelf vervaarlijk hellend en met tegenzin de bocht in dook … maar goed, het dak open, zon op m’n hoofd en veel uitlaatlawaai maakten al veel goed.

Richting een personeelsuitje besloot ik eens gas te geven op de snelweg, en ondanks dat de teller snel richting de 180 schoot had ik zelf niet het gevoel veel harder te rijden dan 140, dit werd bevestigt toen een collega met een peugeot 205 diesel met een aardig snelheidsverschil om mij heen kwam zetten … sjit …
De zondag daarop besloot ik eens te kijken wat het golfje echt kon, op een lege snelweg trapte ik het pedaal spreekwoordelijk door de bodem, de teller liep richting 200km/h, m’n gevoel zei echter maximaal 160 km/h. Ineens begon de auto te zwabberen en had ik alle 3 wegdelen nodig om een ongeluk te voorkomen, uit het niets was de auto behoorlijk onbestuurbaar geworden … wow … eng … letterlijk stapvoets terug naar huis dan maar. 

De volgende dag bleek waarom, een deel van voorwielophanging bleek afgebroken, bandenslijtage liet al snel zien waarom, de wielen stonden zo slecht uitgelijnd, dat het linker voorwiel linksaf wou, waar de rechter rechtsaf wou. Door het afbreken was er behoorlijk schade ontstaan, remmen, homokineet, alles kapot. Mijn geplande vakantie viel in duigen, alle centjes gingen naar de reparatie van de auto. Al speurend op het internet kwam ik er achter dat er wat meer aan de hand bleek te zijn, zo was het beslist geen GTI, maar een Amerikaanse uitvoering, met gedowntunede lage compressie motor met slechts iets meer dan 90 pk, ook bleek de kmstand ruim over de 360.000km te zijn, wat het olieverbruik weer verklaarde. De vering van de auto was week, gevaarlijk week, de remmen waren ook niet veel soeps, en eigenlijk bleek de auto een dikke miskoop te zijn.

hdlz13 3hdlz13 4Ik besloot, nu ik toch veel geld kwijt was aan reparatie, om van deze auto dan maar de auto te gaan maken die ik eigenlijk wilde hebben. Ik schafte een echte originele 1.8 GTI motor aan, kocht een set Koni ( geel ) dempers rondom, en verlaagde de auto met sterke en stugge veren. De remmen werden aangepakt, en er kwam een nieuw dak op. Na een klein jaar sleutelen stond daar dan eindelijk een auto die wel aan mijn eisen voldeed … 

2001

Suzuki Alto bj 1986

alto 1 600

In de tussentijd, tijdens het sleutelen aan de golf, moest ik mijn mobiliteitsprobleem anders oplossen, dit deed ik door een Suzuki Alto aan te schaffen, voor de prijs van een krat bier. Na de koop, en de overdracht van de koopsom, besloten de voormalig eigenaar en ik de kwaliteit van het bier te testen. Een paar uur, en half krat later, hebben we ( waarom weet ik niet meer ) besloten de Suzuki matzwart te schilderen. Ik heb dit autootje daarna nog 1.5 jaar gehad, met z’n 610 kilo, was het dingetje dermate goedkoop qua vaste lasten dat het zonde was om weg te doen, voor de korte ritjes of als uitleen auto was het een prima ding … pas toen er kosten aan zaten te komen is de auto naar de sloop gegaan.

08-2002

MINI(S) …

mini rood 1 600

al sinds een heel klein ventje was, had ik een zwak voor de Mini … en door het sleutelen aan de kf24zlgolf was ik enthousiast geworden, dus besloot ik een 2tal mini’s te kopen, 1 met een zgan interieur en dito motor, een ander met een goede harde koets.

Toen beide goed en wel thuis stonden, en ik aan de slag zou, besefte ik pas dat ik een compleet nieuwe gereedschapsset nodig had, dit omdat mini’s in elkaar zijn gezet met bouten en moeren in “Engelse maten” … hierdoor ging de lol er snel weer van af, en heb ik na een klein jaar de hele boel in 1x verkocht… toch jammer …

24-10-2002

Volvo 360 GLT sedan, 99 euro

v360 1 600

Tegelijkertijd kreeg ik ook de smaak te pakken wat achterwielaandrijving betreft, er moest naast het bestaande wagenpark ( golf, 2xmini, alto ) ook nog maar een achterwielaandrijver komen, gewoon om de winter door te komen met een smile … Ik vond in Den Haag een keurige V360 GLT, lekker luxe, met een dikke 2.0i motor. Bij thuiskomst de EGR klep afgesloten, een open luchtfilter gemonteerd en allemaal overbodig gewicht verwijderd. Een kleine 2 jaar rondgecrossed met dit ding, en ondanks toch wel wat mankementen ( achterwiellagers, remmen, uitlaat ) toch veel lol mee gehad. Uiteindelijk voor 90 euro verkocht, de auto zou rallies gaan rijden, echter bleek na verkoop te veel roest te hebben en is naar de sloop gegaan ( zonde, want nieuwe remmen en lagers en uitlaat ).

06-2003

SIEGEL PCS-K BUGGY van Tim bj 1983

 

siegel buggy 1 600

In de tussentijd kwam er nog een gast op de oprit te staan, een vriend had een Buggy gekocht, maar geen plaats om deze te stallen. Het was een bijzonder ding, bij aankoop voorzien van een 1.6 Subaru motor, later teruggebouwd naar een Keverblok. Trok veel bekijks .

 04-12-2003

BMW e30 320i

bmw 320i 1 600

De winter stond weer voor de deur, tijd voor een nieuwe achterwielaandrijver, nu geen volvo, maar op zoek naar een BMW met 6 cilinder, voor 350 eur vond ik in Drachten een oud exemplaar met nog wat APK. De motor liep smooth, en op nat wegdek kon het autootje haaks, verder lustte de auto een behoorlijk slokje, en waren een aantal van de paarden onder de kap reeds overleden, toch nog een jaartje lol gehad, en zelfs nog een rondje Nordschleife gedaan met dit wagentje.

10-2004

BMW e30 325i coupe racer van Dennis.

BMW 325i 1 600

Aangestoken met het drift/race virus vond een goede vriend van me het ook tijd worden voor een e30, in dit geval niet zo’n ‘laffe’ 320, na eerst per ongeluk een 325e te hebben gekocht, kwam er een 325i. Deze hebben we vakkundig ontdaan van al het overbodig gewicht, en stond standaard bij mij gestald, het ding was echter relatief slap geveerd, en had serieus vermogen, deze combinatie maakte het een gevaarlijke, maar wel zeer gave auto.

30-01-2006

VW golf 1 , 1.5 automaat 198x ?

golf1 1 600

Van een collega kon ik voor 150 euro een oldtimer golf 1 overnemen, een 1.5 automaat. Technisch en ook qua interieur nog in een zeer puike staat. Echter wel de nodige roestplekjes. Leuk origineel oldtimertje. 

Wegens het verliezen van mijn toenmalige baan de auto moeten verkopen, achteraf spijt van …

26-03-2006

BMW e30 325i Touring

BMW e30 325i touring

Ik werd gedetacheerd in Amsterdam, en geacht daar s’ochtends vroeg te zijn, en s’avonds laat weer naar huis te gaan, tevens zouden er gedurende die detachering op maandag en vrijdag regelmatig mensen mee moeten/willen rijden. Het werd tijd voor een kilometervreter, uiteraard had ik een diesel kunnen kopen, echter, de detachering zou tijdelijk zijn, en dan zou ik na die periode met een oude diesel zitten die weer verkocht moest worden. Ik zocht de ultieme compromis , een auto die in het weekend het circuit op zou kunnen, maar door de week moeiteloos snelwegkilometers vrat. Tevens moest de wagen geschikt zijn voor 4 personen en een bak bagage. Er was in mijn opninie maar 1 keus mogelijk, een BMW e30 325i touring, ik zocht en vond er eentje in Venray, ondanks een kapot wiellager deze auto toch maar gekocht ( tijdgebrek ).

 

Deze auto werd voorzien met het Spax sportonderstel wat nog in de garage lag van de 325i racer, tevens maakten de 14″ wieltjes plaats voor 15″ BBS velgen. 

Na een klein jaar verloor ik mijn baan en stond de auto vanwege het relatief hoge verbruik veel stil, daarna zou de wagen in het voorjaar van 2007 ingezet worden als transportmiddel naar de wintersport in Tsjechie, echter brak de distributieriem waardoor in alle haast een motorswap noodzakelijk was.

Uiteindelijk kreeg de nieuwe motor kuren, ondanks vele honderden euro’s aan reparaties van mogelijke boosdoeners het probleem nooit kunnen vinden, en helaas mijzelf genoodzaakte gezien deze fijne wagen te verkopen … oef wat mis ik die zeg … en wat heeft ie me een centen gekost :-S

Meer over de BMW op de BMW afdeling šŸ™‚

 

29-05-2010

Mazda Miata MX-5 ( canadese uitvoering )

mx5

De golf stond ondertussen op stal, geschorst voor belasting, en te wachten op betere tijden. De BMW was verkocht, en voor dagelijks vervoer reed ik in de VW Polo 1.9d van mijn wederhelft. Tja, dan is de lol in autorijden wel snel weg. Het kriebelde, we hadden eigenlijk wel een tweede autootje nodig, dus waarom dan niet een leuk tweede autootje kopen ? 

Eisen waren ook ditmaal simpel, achterwielaandrijving, cabrio, technisch simpel en vooral leuk om te rijden. Er voldeed wederom slechts 1 auto aan bovenstaande eisen, een MX5 …

We vonden een zeer net exemplaar in Almere, meer over dit autootje in de sectie “MX5” op deze pagina.

03-01-2011

Ford Focus Tddi Wagon

FordFocusWagonTDDI 600

Tja, met een kleine op komst ga je ineens prioriteiten verleggen, er moest een degelijke diesel komen, met ruimte voor kiinderzitjes en buggies etc. De beste vallue for money bleek een Ford Focus te zijn. Geen dag spijt van gehad. Daarna hebben we de Polo verkocht.

En ondanks dat de auto ondertussen economisch total loss is verklaard wegens de afdruk van een omgevallen lantaarnpaal in het dak, rijden we er in ieder geval de winter van 2012/2013 nog mee door.

12-2012

Tja, een oldtimer op stal, een roadster op de oprit, en de kilometers wegrijden in een afgeschreven Focus.

 

07-2014

Ford Focus Wagon, Futura. TDdi

Ford Focus Wagon Futura 2004

In Juni 2014, vlak voor de vakantie verloor de distributieriem van de zwarte Focus een paar tandjes, het gevolg was 2 kromme kleppen, en dus een defecte auto.

Met spoed hebben we diezelfde week een andere Focus gekocht.

Dit keer hebben we specifiek gezocht naar een zogenaamde “Futura” uitvoering, deze zijn voorzien van Climatronic, Leren interieur, verwarmde voorruit en spiegels, en nog wat leuke opties. Het is een blauwe uit 2004 geworden.

 

 

03-2019

Midden in de winter van 2018/2019 begon de Focus moeilijk te doen, dit terwijl ik juist in de zomer nog had besloten de winter door te rijden met de auto en deze daarom had voorzien van nieuwe uitlaat, remmen en banden alsmede een nieuwe accu etc.
Helaas begon er iets te “tsjilpen” onder de motorkap, en na een paar dagen tijdens een enorm rotweer werd dit gebonk.

De volgende dag wou de auto niet meer op 4 cilinders draaien, en stinkt ontzettend naar onverbrande brandstof, niet rijdbaar dus. Tijdelijk tegen mijn principes en met levensgevaar de MX5 gebruikt om op het werk te komen, en zelfs 2 weken lang in de VW polo van mijn moeder de 100 km per dag gemaakt. Er moest dus snel een degelijke, veilige auto komen, hoe veiliger en degelijker hoe beter. Naar mijn mening was een BMW 320d touring (E91) uit 2006/2007 , dus met de M47 motor, de beste keuze, indien voorzien van de juiste opties een veilige, zuinige, degelijke en zeer fijn rijdende auto. Toen ik de juist maar niet kon vinden ( met de goede sportstoelen, leer, xenon etc. ) en ik uit frustratie eens ging kijken naar andere autofabrikanten die auto’s met de zelfde specs maakten kwam tot mijn verbazing een Mercedes C 220cdi estate (s204) voorbij uit 2008, eerste eigenaar, en op de plaatjes zgan. zeer basic, maar wel met een paar hele fijne opties ( Dynamic Handling Package, climatronic, PDC voor en achter, stoelverwarming etc etc ).

Deze auto was in dermate bijzonder nette staat, dat ik deze aan heb geschaft. Enige mankementen die ik kon vinden, een slechte thermostaat, een defecte gordel achter, 1 stadslichtje en 2 kale banden ( 245/40/17 ). 

Kortom, puntjes op de i en kilometers maken maar/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *