JPD’s “cyburg needle projekt”

Tijdje terug kochten we een nieuwe versterker, de oude Philips FA950 begon wat te kraken, en het volume was nooit echt lekker te bedienen. Bovendien, om internetradio te luisteren moesten diverse apparaten aanstaan, wat niet lekker is voor de stroomrekening.

 

Anyhoe, er kwam dus een nieuwe, een Onkyo TX NR 609, prachtding, super … maar natuurlijk compleet belachelijk in combinatie met mijn hoogbejaarde ( ca 1979 ) JVC SK-77 speakers, dus moesten er andere speakers komen, ( bovendien kon de oude set dan mooi naar de MANCAVE !! )

 

Uiteraard is het budget nogal beperkt, dus wil JPD weer eens voor een appel en een ei op de eerste rij zitten.  Na marktplaats afgespeurt te hebben, heb ik de volgende avond direct een setje Mission 761 monitor speakers op de kop getikt voor 30 euro. Loepzuiver geluid, maar in tegenstelling tot de ouwe boem JVC boxen, onder de 60hz nauwelijks hoorbaar. Tweede aankoop was dus een subwoofertje, om het <100hz gebied een beetje te vullen, de keuze viel op een ouwe REL Quake ( MK1 ), voor 75 euro, wederom via Marktplaats. 

 

 

Mooi, het stereodeel was hierbij geregeld, keurig, mooi strak geluid, maar de versterker is THX2 gecertificeerd, en 7.2, dus ja, dan wil je ook wel eens die surround , thuisbioscoop, homecinema megaervering … toch ?  

 

Eerst maar eens een Sony surrond setje gehaald, 10 euro op Marktplaats … man man man , wat een drama, plastic doosjes … bah … 

De woofertjes nog in een houten kistje gezet, samen met altec lansing woofertjes, in de hoop een fatsoenlijke centerspeaker te bouwen … zonde van de tijd, centerspeakers slaan naar mijn mening nergens op indien het sterobeeld van de frontspeakers al perfect is, daarnaast is het altijd een compromis, tenzij je 3 full range speakers voor neerzet. Project “centerspeaker” is hierbij dan ook definitief gesloten.

 

Achter/surround speakers dan ? , tja , hmmzz … vooruit … op Marktplaats wederom een setje Mission speakers gevonden, dit maal de 732i serie, met basreflex en wat zwaarder dan de 761 als frontspeaker, bovendien “bi-amp / bi-wire” aan te sluiten, dus direct goed excuus om niet voor 7.2 te gaan, maar het te houden bij 5.1 ofzoiets … Bij thuiskomst volgde een grote teleurstelling, het geluid was ronduit dramatisch, geboem, geen stereobeeld, geen scherpte … bah … na wat beter luisteren, bleek 1 tweeter duidelijks zachter dan de ander, die ook niet top presteerde, na wat meten bleken beide tweeters niet al te best meer te zijn, vervangende tweeters kosten echter meer dan de speaker kostte … yeck … 

 

Behalve … wanneer je er tweeters in zet van een ander merk, bijvoorbeeld Dayton maakt prachtige tweetertjes voor <10 euro p/s, maar als je daar op gaat googlen, dan kom je de meest briljante zelfbouw speakers tegen, en heb je eigenlijk helemaal geen zin meer om bestaande speakers op te knappen, althans, mijn handen beginnen dan te jeuken … noem het een afwijking … 

 

Na een avondje googlen vond ik dan ook de “Cyburg  Needle” een al wat oudere, maar bewezen, zelfbouw speaker, de lol is dat het dingetje alleen maar 1 piepklein ( en dus goedkoop ) speakertje nodig heeft, de kast ( transmissionline ) doed de rest, zo is de theorie … 

 

Zo kwam het dat er nu in de woonkamer 2 zelfbouwspeakers staan, gemaakt van 12mm MDF en 18 Eiken, met als driver een Vifa / Peerless TC9FD-18

 

Oak / MDF cyburg needle

.

Uit Chinaland komen nog wat mooie vergulde aansluitingen en dan worden de zijkanten nog wit gelakt, past mooi bij de rest van de meubels.De voet wordt masief eiken, de basreflex sleuf/poort wordt nog afgewerkt wanneer ik de definitieve maat heb bepaald … 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *