BMW e30 325i touring

 

De BMW e30 325i touring uit 1990. ( verkocht per 16-1-2010 )
 

We schrijven januari 2006, uit het niets werd ik ineens gedetacheerd in Amsterdam. De enige auto op dat moment in mijn bezit was mijn trouwe golf 1 cabriolet. Uit noodzaak, want tijd en geld gebrek, ben ik een maand lang met de golf naar amsterdam gereden, pekel, sneeuw en de vele vroege kilometers hard rijden ( afsluitdijk branden ) deden het oude wagentje echter geen goed, binnen een maand hielden zowel de startmotor als de handrem er mee op, en kwamen er vervelende geluiden uit een van de voorwiellagers.

Als redder in nood bood een goede vriend aan om zijn golf 3 TDI een maand ter beschikking te stellen, hij was op huwelijksreis, en de wagen stond dus toch maar stil. Na deze maand gedieseld te hebben werd het tijd voor een eigen kilometervreter, echter groeide het vermoeden dat de detachering niet zo gek lang meer ging duren, een diesel zou daarom niet een goede aanschaf zijn.
 

bmw_stempel3

De eisen waren duidelijk, de uitkomst ook:

+ vermogen > 150 pk
+ ruimte : 4 zitplaatsen
+ model : eighties stationcar
+ achterwielaandrijving
+ gewoon leuk om te rijden

= een BMW e30 325i touring.
 

Op een zaterdagmiddag, vond ik in het zuidelijkste puntje van Limburg een exemplaar, behoorlijk achterstallig onderhoud en een aantal vervelende gebreken. Maar de motor liep goed, en om eerlijk te zijn, ik had geen keus, geen tijd, en geen geld meer. Voor 1000 euro mocht ik de auto naar Friesland rijden en zo geschiedde.

e30_325i_touringNaar mate de tijd verstreek werden de gebreken verholpen, het onderhoud uitgevoert, en werd de auto een erg fijne reiscompagnon, s’ochtends voor dag en dauw van Friesland naar Amsterdam, en s’avonds ruim na zonsondergang weer richting de waddenzee, 6 soms 7 dagen per week ..

Hoewel het niet de bedoeling was dat de auto zou blijven, bleef de wagen toch, de golf was nog steeds niet gerepareerd, en de BMW reed prima.
 

In het voorjaar van 2007 kregen ik en mijn vriendin een prachtig aanbod, in ruil voor chauffeurtje spelen met de Bimmer, kregen wij gratis een wintersport vakantie. De auto leent zich natuurlijk uitstekend voor lange autobahn tochten en aan ruimte ook geen gebrek dus dat was snel afgesproken.

2 weken voordat we de reis naar Tsjechie zouden maken leek het me verstandig mijn vriendin ook wat ervaring op te laten doen met de toch wel tricky combinatie van Achterwiel aandrijving, 170+ paardjes en gladheid. Na wat spielerij op een desolaat industrieterrein bleek dat de aanvankelijke angst en onwennigheid plaats maakten voor bekendheid en zelfs plezier. Door het ontbreken van moderniteiten als stuurbekrachtiging nam ik na een tijd het stuur weer uit de vermoeide handen over. Huiswaarts was het doel, maar niet zonder natuurlijk even zelf een aantal bochtjes door het zijraampje te hebben gekeken.

pechDe tweede bocht heeft auto echter niet gehaald, met een toerental, tegen de begrenzer aan, besloot de distributieriem dat het tijd was en desintegreerde. Dankzij het ANWB abonnement van mijn vriendin werden wij en de auto binnen 2 uurtjes thuis afgezet. Oeps . Dit was niet een goede timing, kapotte auto, terwijl er 4 personen van afhankelijk zijn voor de reeds geboekte wintersport.
 

Toen de kapotte touring uiteindelijk in de garage naast huis stond, heb ik de stoute schoenen, of liever gezegd, de smerige overall aangetrokken, en ben tegen beter weten in de motor gaan demonteren.

nieuwblok1Eerst de cilinderkop eraf, wellicht dat er immers nog iets te redden viel, maar helaas, de kleppen krom, een de nokkenas lag er scheef in. De motor repareren bleek duurder en lastiger dan de gehele motor vervangen, door toeval bleek er een goede motor binnen 50 km van mijn woonplaats beschikbaar, zodoende was de deal snel gemaakt.

Het weekend daarop hebben Leo en ik binnen 24 uur de oude motor verwijderd en een nieuwe ingebouwd, dit alles onder toeziend oog ( webcam ) van het halve ledenbestand van gummen.org

tsjechie_bmwTijdens het verblijf in Tsjechie was er nog een probleem met een lekke radiator, welke daar ter plaatse vervangen moest worden, desondanks zijn we weer heelhuids thuisgekomen en deed de bmw het prima. Ook een erg lang weekend naar de Nurburgring doorstond de wagen op een scheurtje in een oude koelslang na prima.

Na verloop van tijd kreeg ik echter wat vermogensverlies, en begon de motor meer lawaai te maken, een rondje kleppen stellen verhielp in ieder geval het eerste probleem. Weer iets later begon de auto af en toe te bokken, alsof er 1 cilinder niet goed meeliep, nieuwe verdelerkap, rotor, bougies, luchtfilter, olie hielpen evenmin als de injectorreinigers, wisselen van injectoren. Steeds werd het gebok erger, eerst sporadisch eens een misslag, later bijna continu op 5 cilinders, waardoor er niet meer met de auto te rijden viel.
 

Ondertussen een nieuwe baan gevonden, en de auto stond ondertussen met schimmel op de bekleding als een soort tuin ornament op de oprit. Zonde van zo’n klassieker in spe, en fijne reiswagen bovendien. Maar wie er ook naar de auto kijkt, wat er ook aan wordt gedaan het slechte lopen van de motor blijft, menig monteur heeft z’n licht laten schijnen op het euvel, maar niemand lijkt het juiste antwoord te weten, wel gaat er steeds meer stuk door het lange stilstaan.
 

Kortom, het wordt tijd om de wagen weer op de weg te krijgen, zeker nu de oude golf rustig wacht tot ze 25 jaar is geworden, moet de oude bmw eigenlijk haar plaats innemen, ik heb wel gedacht aan een andere auto, maar wees nou eerlijk, wat komt hierbij in de buurt ?
 

De huidige mankementen zijn niet groot, maar wel lastig :
– de auto bokt nog steeds
– de uitlaat lekt bij het spruitstuk
– de banden zijn iig achter, behoorlijk kaal
 

Na een ochtendje prutsen en een testritje viel de wagen laatst echter helemaal stil, lijkt erop dat er nu ook nog een benzine probleem bijgekomen is.

 

Met pijn in ’t hart, is het wagentje nu verkocht …

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *