Cheap Domotica

Al jaren hangen ze er, subtiel onder de vensterbank, verstopt onder en achter de keuken kastjes, achter de TV … LED strips … van die goedkope, uit China, met zo’n afstandsbedieninkje.

Ledstrip

Dat werkt in principe prima, standaard staan ze op zacht gelig/amber kleurig licht ingesteld, en verlichten indirect de donkere plekken van het huis. Maaaaarrrr, de bijbehorende afstandsbedieninkjes werken slecht, bovendien zit de ( infrarood ) afstandsbediening van mijn Onkyo receiver op dezelfde frequentie, waardoor regelmatig een lamp/muur onbedoeld van kleur veranderd. Centraal aan en uit zetten doe ik met Elro stopcontact schakelaars, te koop bij elke bouwmarkt. met zo’n simpel ( 433mhz ) afstandsbediening schakel ik praktisch alle lampen in de woonkamer en dus ook de LED strips.

Mi-Light

Dit moet beter kunnen, en eigenlijk wil ik ook alle LEDstrips en dus het hele huis in 1x  van kleur kunnen veranderen, het liefst vanaf elke telefoon / tablet / pc .Zodoende vond ik op Ebay een zogenaamd Mi-light systeem, voor niet al te veel centen kun je daarmee dezelfde ledstrips via een centrale module via wifi aansturen, omdat dit aan je LAN gekoppeld is, kun je ook via een APP de boel bedienen.

 

 

Domoticz

Toen ik verder ging zoeken, omdat het mogelijk moest lijken dit uit te breiden met een servertje op basis van bijvoorbeeld een Raspberry PI (zero), vond ik het softwarepakket genaamd “domoticz“, even later bleek dit ook als Package op mijn Synology NAS te kunnen draaien, waarmee het nut van een Raspberry Pi weer kwam te vervallen.

De lol is dat dit pakketje software nog veel meer apparatuur aan kan sturen, van Phillips Hue lampen tot thermostaten, deurbellen, weerstations etc etc, omdat dit dan centraal wordt aangestuurd zijn er ook combinaties en afhankelijkheden mogelijk, waardoor serieuze domotica mogelijk is.

Transceiver

Nu sparen voor een TFXTRX433 transceiver, zodat ik alle draadloze meuk in huis aan kan sturen … of zelf iets in elkaar bakken op basis van een Arduino

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *