Boot newerk upgrade

In 2010 kochten we de Jeanneau Fantasia.
De boot was voorzien van vele gemakken, qua apperatuur ontbrak er weinig en alles functioneerde :

Navico stuurautomaat + afstandsbediening
En het VDO NAVPAC, met :

Dieptemeter
Log/Speed
Fluxgate compass
Windhoekmeter
Windsnelheidsmeter 

In 2011 begaf de display van het kompas het, via internet kon ik geschikt aan wat tweedehands displays komen, waardoor ik ook de mogelijkheid had om binnen, bij de navigatietafel 2 extra winddisplays te plaatsen. In 2012 hebben we rondgevaren met de volgende setup :

 

Het probleem was echter dat de laptop/GPS afzonderlijk werkte van de Stuurautomaat, en ook niet was verbonden met het NAVPAC.
Plan was om een Arduino te gebruiken, om de stuurautomaat aan te gaan sturen vanaf de laptop :

Na daar een tijdje over nagedacht te hebben, bleek dat toch niet zo’n goed idee, de stuurautomaat heeft niet heel veel baat bij GPS gegevens, en het NAVPAC was ook nog steeds afzonderlijk van de rest, het zou beter zijn om output van het NAVPAC ( vooral het grote kompass en de schijnbare windhoek, door te geven aan zowel de laptop ( het navigatieprogramma OpenCPN onsteund deze data ), de data te verijken met de GPS gegevens, en dan pas door te sturen naar de stuurautomaat :

 

Helaas kan een arduino niet zoveel data verwerken, bovendien is het niet zeker of het VDO NAVPAC een begrijpelijke taal spreekt ( de hoop is NMEA, maar volgens de handleiding was er ooit een NMEA interface te koop, die zal niet voor niets zijn geweest ?!?! ). Maar het idee bleef knagen, wellicht meerdere arduino’s ? of een ander platform met meer power ? 

Toen kwam de nazomer van 2012, de windset begon kuren te vertonen, de cupjes draaiden niet zo goed meer rond, en het vaantje bleek verdwenen. Op de dag dat de boot naar de winterstalling werd gevaren bleek ook de display van de dieptemeter te zijn overleden… bah … 

Nu kan ik weer op zoek naar oude displays op internet, maar die zijn schaars, en hoe lang blijft dit spul het nog doen ?

De speurtocht begon naar een nieuwe / andere set. Hierbij kwamen een aantal zaken naar voren :

1- 90% van alle apperatuur heeft displays van 110 X 110 mm, dat is fors voor op onze boot, zeker omdat wij de displays op een afneembaar dashboardje hebben wat boven de kajuitingang hangt.
2- Het afneembare … 90% van de apperatuur bestaat uit displays die rechstreeks zijn verbonden met de gevers, waardoor het zou betekenen dat er een hele bundel draden naar het dashboardje zou lopen, wat wegneembaarheid zo goed als onmogelijk maakt.
3- De output van veel apperatuur is in eigen talen, en niet makkelijk te koppelen aan een computer of displays van andere merken etc. 

Eigenlijk heeft alleen Raymarine met de ST40 / i40 serie een formfactor die past bij onze boot, en die tevens gebruik kan maken van het Seatalk netwerk. Dat klinkt goed, seatalknetwerk is dus slechts 1 kabeltje, en gewoon doorlussen van display naar display, net als bij het Navpac.  Helaas pindakaas, het kan wel, indien het repeaterunits zijn, wat betekend dat er tenminste al 1 unit moet zijn die fysiek verbonden is met een gever … 

Dus een dieptemeter in de romp > coax kabel naar unit 1, seatalk kabel eruit naar het dashboard. De hele set dubbel dus, en dus niet te betalen. Is er dag geen enkele oplossing ? Sowieso is het vervangen van de hele set in 1x een dure business.

Na wat studeren kwamen er leuke gadgets naar voren, kastjes die van analoog signaal van bijvoorbeeld een dieptemeter, schone NMEA data maken, kastjes die van NMEAdata Seatalkdata maken, hmmzzz … dat biedt perspectief.

Het idee is nu om gebruik te blijven maken van de VDO loggever, VDO dieptetransducer, VDO Kompas, en wellicht de VDO windset ( nog geen oplossing voor ), dit aangevuld met een USB connectie naar de laptop en een externe NMEA GPS zou een leuk netwerkje opleveren, waar bovendien de stuurautomaat op aangesloten kan worden … 

Dit is het voorlopige plan :

Rood = dashboard ( raymarine diepte en log
Groen = Navigatie hoek ( het brein, en Repeaters )
Blauw = Externe Gevers ( GPS/snelheid/diepte/kompas/wind )

Is dit het ? neen … dit is de basis die moet werken om de volgende vakantie veilig te laten verlopen.
Indien dit werkt, is er een NMEA netwerk in de boot, en NMEA biedt meer mogelijkheden, zeker in combinatie met Arduino’s.

Denk aan : NMEA toerenteller, NMEA temperatuursensoren, NMEA windset, datalogging, NMEA display’s, Raymarineplotter etc etc. 

Reeds aangeschaft zijn :
ST40 Winddisplay
ST40 Diepte display
ST40 Logdisplay
E85001 multiplexer
Shipmodule multiplexer
Artisense DST2 NMEA module
VDO NMEA multidisplay ( voor testen )

Nog aan te schaffen :
NMEA GPS
NMEA windset ? ( indien VDO Navpac geen nmea uitzendt )
Oplossing op kompas data naar NMEA om te zetten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *